Държавна агенция за метрологичен и технически надзор

ДАМТН извърши проверка на поддържащата фирма на асансьорна, в чиято шахта падна мъж в Кърджали

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) стартира незабавна проверка на поддържащата фирма на асансьора в Кърджали, в чиято шахта падна мъж загина. В момента съоръжението е запечатано от полицията и тече разследване.

По първоначална информация в момента на инцидента жилищния асансьорът, в който се е возил мъжът, е заседнал между четвъртия и петия етаж. След спирането му, мъжът не е изчакал да пристигне помощният екип, а е предприел мерки за излизане от него. Той е отворил вратата и е паднал в асансьорната шахта, в следствие, на което е починал.

продължава>
 

Ген. Кирил Войнов: От началото на 2018 г. ДАМТН е извършила над 560 проверки на язовири на територията на Югозападна България

От началото на 2018 г. инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) са извършили над 560 проверки на язовири на територията на Югозападна България. Това съобщи временно изпълняващият длъжността председател на агенцията ген. Кирил Войнов по време на Регионалния съвет за развитие на Югозападен район, който се проведе в Сандански. Той подчерта, че преобладаващият брой предписания, които комисията е давала през тази година са по техническата документация на водните обекти.

продължава>
 

ДАМТН извърши незабавна проверка на случая с авариралото съоръжение в Бургас

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор извърши незабавна проверка на случая с падналото подемно съоръжение в Бургас. В момента съоръжението, което се намира в частна фирма е запечатано от полицията и тече разследване. Припомняме, че при инцидента пострадаха трима работника.

Първоначалният преглед на документите показва, че авариралото съоръжение представлява товарна платформа управлявана от телфер, а не товарен асансьор. Изграденото по този начин съоръжение, включва 2 бр. повдигателни съоръжения - електрически телфер и подемник за повдигане на хора и товари.

продължава>
 

 

Ген. Кирил Войнов връчи почетния плакет на ДАМТН на ректора на ВСУ „Любен Каравелов"

Временно изпълняващият длъжността председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Ген. Кирил Войнов връчи почетния плакет на агенцията на проф. д.а.н. арх. Борислав Борисов, ректор на Висшето строително училище „Любен Каравелов“. Това се случи по време на тъждествената церемония по откриването на новата академична 2018/2019 година, в която взе участие и ген. Войнов.

продължава>
 

ДАМТН санкционира 12 търговци на неизрядни везни в Мездра


Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) санкционира 12 търговци за неизрядни везни при продажбата на плодове и зеленчуци на общинския пазар в Мездра. Това стана след извършена внезапна проверка по сигнал от инспекторите на агенцията. В акцията се включиха и служители на районното управление на МВР в областта, като екипите проверяваха дали търговците спазват задълженията им по Закона за измерванията.

При провеждането на проверката инспекторите на Държавната агенция следяха с повишено внимание за техническата изправност на везните, за правилното им използване, както и за наличие на пломби с нанесени върху тях знаци, предотвратяващи достъпа до местата за регулиране и манипулиране на везните.

продължава>
 

Системата за управление на качеството на ДАМТН премина успешна ресертификация спрямо изискванията на стандарт БДС EN ISO 9001:2015.

На 30-31 август 2018 г. Системата за управление на качеството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) премина успешна ресертификация спрямо изискванията на стандарт БДС EN ISO 9001:2015. Агенцията получи от Bureau Veritas Certification своя нов сертификат съгласно най-новата ревизия на стандарта EN ISO 9001:2015.

Функционирането на системата гарантира подобряване на качеството на извършваните от ДАМТН контролни и надзорни дейности и предоставяните услуги. По този начин се подобрява административното обслужване на гражданите и бизнеса и допринася за постигане целта на агенцията: подобряване на работата на държавната администрация за реализиране на ефективни политики, качествено обслужване на гражданите и бизнеса и създаване на условия за устойчив икономически растеж.

продължава>
 

ДАМТН стартира масирани проверки на пълначни станции и пунктове за зареждане на газови бутилки

Във връзка със зачестилите инциденти с газови бутилки през последните месеци Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) стартира масирани проверки на пълначните станции и пунктове за зареждане в цялата страна. Засилен ще е и контролът в търговската мрежа, за да се гарантира на потребителите, че предлаганите продукти отговарят на всички изискания за безопасна експлоатация.  

Анализите на причините за инцидентите с газови бутилки показват, че значителен брой от тях се случват в следствие на неправилно пълнене, както и използване на продукти, които са били закупени и се използват повече от десет години без да бъдат проверявани регулярно от компетентните лица.

ДАМТН напомня на гражданите, че са длъжни да следят за изправността и техническото състояние на експлоатираната от тях газова бутилка. Проверките и техническите прегледи на газовите бутилки се извършват от нотифициран орган. Това е компетентният орган, който може да провери техническото състояние и годността на използваната от потребителя бутилка за битово потребление.

продължава>
 
Още статии...
«НачалоПредишна12345678910СледващаКрай»