303 съвместни проверки за пиротехнически изделия са извършени от експерти на ДАМТН и служители на КОС

Открити са 25 продукта, несъответстващи с изискванията; издадени са три заповеди за спиране на фойерверки с нарушена опаковка

В хода на извършените 303 проверки за качеството и годността на пласираните в търговската мрежа пиротехнически са открити 25 продукта, несъответстващи на изискванията за безопасност, обобщи инж. Мирослав Йотов – главен директор на ГД “Надзор на пазара“ към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Той  участва на брифинг в Столичната дирекция, заедно с инспектор Милен Писаров от сектор „Контрол на общоопасните средства“ при СДВР. „Както миналата година, така и сега КОС, съвместно с ДАМТН извършваме тези проверки във връзка с празниците, когато се наблюдава най-засилено търсене на пиротехнически средства. Имаме заповеди за спиране на разпространението на три вида фойерверки, които са с нарушена опаковка“, допълни още инж. Йотов. По думите му проверките са показали спад на нарушенията в сравнение с миналата година. Той обобщи, че предприетите превантивни действия дават своя резултат – потребителите вече имат изградена правилна култура за тяхната употреба. Писаров припомни, че не трябва да се купуват пиротехнически изделия от нерегламентирани места, защото това крие опасност.

От началото на декември месец служителите на КОС – СДВР са извършили 1223 проверки в столицата и са установили 2336 нарушения, свързани с незаконно притежание на пиротехника, допълни инспектор Писаров.

Той припомни основните правила за използване на пиротехнически изделия – пиратки и фойерверки.

Забранено е използването на пиротехнически изделия в превозни средства, в близост до леснозапалими материали и в районите на здравни, учебни и социални заведения, храмове и манастири.

Основни правила за безопасност:
– Не използвайте видимо повредени пиротехнически изделия или такива с изтекъл срок на годност.
– Не нарушавайте целостта на изделията, не правете опити за тяхното разделяне или съединяване.
– Не предоставяйте пиротехнически изделия на деца по никакъв повод, а при употреба спазвайте указаните задължителни безопасни отстояния от други хора.
– Не използвайте фойерверките на закрито или в стъклени или метални контейнери.
– Задържането в ръка на възпламенени бомбички, пиратки и фойерверки или в близост до лицето и косата могат да предизвикат локални изгаряния и травми, натискането им с крак също може да бъде опасно.
– Не използвайте самоделно направени фойерверки.
– Ако при употреба, пиротехническото изделие не се възпламени, оставете го настрана и изчакайте около 15 минути, след което го залейте с вода.
– Препоръчваме, когато използвате пиротехнически изделия да разполагате с вода или пожарогасител, които да използвате при евентуално възникнал пожар.
– Погрижете се пиротехническото изделие да е поставено върху твърда, равна повърхност.
–  Бъдете внимателни, ако има силен вятър.
–  Не пушете докато пренасяте пиротехническите изделия.
– Никога не насочвайте и не хвърляйте фойерверките към хора или животни.
– Четете и спазвайте инструкциите за употреба, изписани върху пиротехническото изделие.

Share this post