ДАМТН инициира среща за състоянието на язовирите в област Плевен

По инициатива на ръководството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор бе организирана среща с представителите на местната и изпълнителната власт в Област Плевен за състоянието на язовирите на нейната територия. Основна цел бе да се подобри координацията и да се предостави оперативна експертна информация за водните съоръжения на нейната територия.

В срещата, която се състоя на 13 юли, участваха председателят на ДАМТН Петър Горновски, двамата му заместника Маргарита Юлианова и Валтер Василев, главният секретар на агенцията Валентин Чиликов, областният управител на Плевен Мирослав Петров и кметът Георг Спартански.

Акцент на срещата бе състоянието на язовир Николаево V, който следствие на обилните валежи на 3 и 4 юли преля, а водната маса затвори пътя Плевен – Ловеч. Предстои да стартират спешни ремонтни дейности, като ДАМТН е предоставила експертни предписания за подобряване на състоянието му. Ако те бъдат изпълнявани няма да се стигне до нова подобна ситуация, считат експертите. Община Плевен вече е предприела и действия за кандидатстване по фонд „Бедствия и аварии“ за осигуряване на необходимия финансов ресурс, стана ясно по време на срещата.

Областният управител Мирослав Петров увери, че неговата администрация следи за безопасността на язовирите на територията на областта и такива в критично състояние няма. Два пъти годишно комисия от експерти извършва проверки на състоянието на язовирите в региона с цел превенция, отбеляза той. По време на срещата бе отчетена добрата комуникация с местната власт, благодарение на която не се допусна ескалиране на ситуацията по време на обилните валежи в началото на този месец.

Share this post