ДАМТН санкционира 12 търговци на неизрядни везни в Мездра

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) санкционира 12 търговци за неизрядни везни при продажбата на плодове и зеленчуци на общинския пазар в Мездра. Това стана след извършена внезапна проверка по сигнал от инспекторите на агенцията. В акцията се включиха и служители на районното управление на МВР в областта, като екипите проверяваха дали търговците спазват задълженията им по Закона за измерванията.

При провеждането на проверката инспекторите на Държавната агенция следяха с повишено внимание за техническата изправност на везните, за правилното им използване, както и за наличие на пломби с нанесени върху тях знаци, предотвратяващи достъпа до местата за регулиране и манипулиране на везните.

За 10 от инспектираните везни беше установено, че не отговарят на законовите изисквания, като не са били от одобрен тип или не са с оценено съответствие. Тези везни позволяват лесно да се настройват по начин, който манипулира резултата от измерването в ущърб на клиента и не са разрешени за измервания при осъществяване на търговски плащания. Другите две са била без валидни знаци за последваща проверка на средствата за измерване в употреба, тъй като не е била извършена ежегодно изискуемата проверка.

За установените нарушения на Закона за измерванията ДАМТН е съставила 12 акта за установяване на административни нарушения на неизрядните търговците, като самите везни са спрени от употреба.

Share this post