ДАМТН стартира традиционната национална кампания “БЕЗОПАСНА КОЛЕДА 2022”

За единадесета поредна година от 01 декември 2022 г. Главна дирекция „Надзор на пазара“ (ГДНП) при Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) стартира традиционна национална кампания “БЕЗОПАСНА КОЛЕДА 2022”, която ще продължи до 20 декември 2022г.

Целта на кампанията е осигуряване безопасността на потребителите.

Във фокуса на проверките попадат три групи продукти: детски играчки; електрическите светлинни гирлянди и пиротехническите изделия от категории F1, F2, F3 и Р1.

Изброените продукти са едни от най-търсените стоки за Коледа и Нова година. При проверките вниманието на инспекторите от ГДНП ще бъде насочено към установяване наличието на: маркировка за съответствие; инструкция за употреба; наименование и адрес на икономическия оператор; видими несъответствия при продуктите, които могат да се установят по време на проверката; специфични предупредителни текстове, свързани с безопасната употреба на продуктите.

По време на поредната Кампания “БЕЗОПАСНА КОЛЕДА 2022”, при наличие на несъответстващи продукти, служителите на Главна дирекция „Надзор на пазара“ към ДАМТН ще издават Заповеди за спиране на тяхното разпространение.

В рамките на кампанията под същото мото през миналата 2021 година са били проверени общо 560 различни продукта в 286 търговски обекта в цялата страна. Несъответствия са били открити при 186 от тях. За откритите нарушения са били съставени 85 АУАН. На търговци са били издадени заповеди за спиране продажбата на 54 продукта без СЕ маркировка. За 58 продукта с видими несъответствия са били издадени заповеди за спиране на разпространението им.

Анализът на резултатите от проведената кампания в предходната 2021 година показва, че на пазара в предпразничния период се разпространяват продукти с несъответствия от нисък ценови клас, както и с неясен произход.

 

Потребителите могат да се запознаят със съвети за безопасност и практически съвети при покупка на детски играчки, електрически светлинни гирлянди и пиротехнически изделия ТУК.

 

 

Share this post