ДАМТН: Язовирите на територията на област Пазарджик са в добро техническо състояние

Язовирите на територията на Област Пазарджик са в добро техническо състояние, като имат достатъчно свободен обем, който да поеме пролетните дъждове. Това стана ясно по време на заседание на Областния съвет за развитие на Област Пазарджик. В него участие взеха заместник-председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) ген. Кирил Войнов и началникът на регионален отдел „Южна Централна България“ към Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ ген. Йордан Кюмюрджиев, по покана на областния управител на областта Стефан Мирев.

В хода на работната среща ръководството на агенцията представи резултатите от проверките на територията на областта от началото на изминалата година до днес. Инспекторите на ДАМТН са извършили над 100 броя проверки на язовири на територията на пазарджишка област, като са издадени 85 предписания. Важно е да се подчертае, че в тази бройка влизат всички неизправности констатирани приинспекциите на водните съоръжения, като много от язовири са с повече от едно нарушение, а значителна част от тях са предписания по документацията.

По време на дискусията бяха обсъдени и предстоящите промени в Закона за водите, както и възможността за прехвърлянето на общинските язовири към новото предприятие „Управление и стопанисване на язовири“. Коментиран беше и проблемът с язовирите, които са с неизяснена собственост, като в пазарджишка област е установен само един такъв водоем.

Share this post