Ген. Кирил Войнов ще даде пресконференция за старта на националната кампанийна проверка „Безопасна Коледа“ 2018

Изпълняващият длъжността председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), ген. Кирил Войнов, ще даде пресконференция за старта на националната кампанийна проверка „Безопасна Коледа“ 2018. По време на събитието ще бъдат отчетени и резултатите от извършените комплексни проверки на бензиностанции в страната, както и резултатите от инспекциите на съоръженията с повишена опасност в зимните курорти. Събитието ще се състои на 20 ноември (вторник), от 9:30 часа, в заседателната зала на държавната агенция.

След края на пресконференцията всички представители на медии са поканени да вземат участие и в извършването на първите проверки на „Безопасна Коледа“ 2018 в търговските обекти в София. Моля да имате предвид, че всеки, изявил желание да се включи, е необходимо да има осигурен собствен транспорт.

По време на „Безопасна Коледа“ 2017 инспекторите на агенцията са извършили проверки на над 900 различни продукти, като за 203 от тях е установено, че не отговарят на изискванията. ДАМТН е съставила 102 акта за установяване на административни нарушения на обща стойност 47 000 лв. Сред най-честите нарушения, които инспекторите на агенцията са констатирали, са били: липса на СЕ маркировка, която показва, че продуктът е произведен съгласно утвърдените европейски стандарти; липса на инструкции на български език; липса на декларация за съответствие, за продуктите, при които тя задължително трябва да ги придружава; липса на задължителните предупредителни текстове, свързани с безопасната употреба или без превода им на български език; липса на информация за наименование и адрес на отговорния икономически оператор, което е важно, тъй като позволява да се проследи произходът на продукта.

Share this post