Кампания за проверка безопасността на играчките започва ДАМТН за деня на детето 01 юни

Инспектори от Главна дирекция „Надзор на пазара“ при Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) започват кампания за онлайн проверки на безопасността на предлаганите в търговската мрежа играчки. Кампанията се провежда по традиция всяка година, по повод 01 юни – Деня на детето. Проверките започват на 28 май и ще продължат три работни дни. Служителите на ДАМТН ще следят дали разпространяваните чрез онлайн платформи продукти отговарят на изискванията на европейското и българско законодателство. Обект на проверките ще бъдат играчки, издържащи теглото на дете и задвижвани от него. Акцентът тази година ще бъдат ролкови кънки, ролери (предназначени за деца с тегло до 20 кг), тротинетки които се  задвижват от мускулна сила и предназначени за деца с тегло до 20 кг. и до 50 кг.

Целта на проверката е да се установи, както законосъобразността на предлагането на тези играчки на пазара, така и наличието на инструкция за употреба на български език. Тя трябва да съдържа:

– предупреждение, че употребата на играчката изисква специални умения;

– изделието трябва да се използва с повишено внимание (за да се избегнат инциденти, предизвикващи наранявания);

– за каква възраст е предназначена играчката;

– наличие на CE маркировка;

– данни за отговорния икономически оператор , пуснал продукта на пазара;

– информация за идентификация на продукта.

За констатираните несъответствия на всички проверени по време на кампанията продукти, ДАМТН ще предприеме предвидените от българското законодателство действия към отговорните икономически оператори.

Share this post