Метролозите от ДАМТН, заедно с колеги от БИМ и Съюза на метролозите в България към ФНТС  отбелязаха „Световния ден на метрологията – 20 май“

Със седемнадесета поред Национална научно практическа конференция, метролозите от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), Български институт по метрология (БИМ) и Съюза на метролозите в България към Федерацията на научно-техническите съюзи (СМБ ФНТС), отбелязаха „Световния ден на метрологията – 20 май“. Тази година, мотото на ХVII-та национална конференция беше „Метрологията в цифровата ера“.
Приветствени думи към българските метролози произнесоха председателят на ДАМТН инж. Петър Горновски, председателят на БИМ госпожа Снежана Спасова, директорът на дирекция в БИМ господин Валентин Старев и председателят на СМБ ФНТС доц. д-р Георги Милушев. В предварително записано видео-приветствие, метролозите в България бяха поздравени от г-н Антъни Донелан, директор на Международното бюро за законова метрология (BIML).
Поздравителни адреси бяха изпратени от полковник доцент Борислав Генов – директор на Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“, от изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов и господин Пенчо Милков – кмет на Община Русе.
„Метрологията навлиза с широки и решителни стъпки в цифровата ера! Само преди по-малко от 20 години, мобилните телефони бяха огромни, тежки и много скъпи. Днес, всеки от нас има в джоба си малък компютър с многоядрен процесор. На ръката си носим часовници, които в реално време измерват множество жизнени показатели, които се предават, обработват и анализират от мобилните телефони! Бъдещето е там – в цифровите технологии“ – каза в своето приветствено слово председателят на ДАМТН инж. Петър Горновски.
“За да се изравним с първите в света, ние метролозите в България трябва да отстояваме позицията пред ръководството на държавата, за закупуване на нови национални еталони! Необходими са и нови учебни програми във висшите училища, за подготовка на бъдещите метролози съгласно изискванията на новата цифрова ера.” – допълни инж. Петър Горновски.

 

Share this post