Скъсана носеща планка на кабината е причина за инцидента с асансьора в ж.к. Свобода

Предстои експертиза за установяване на причината, довела до скъсването на носещата планка

Снощи на бул. Никола Жеков, №22, вх. А, в 18:37 часа се къса носещата планка на кабината на асансьора и той пада три етажа надолу. Вътре има 4-ма възрастни и едно дете, които около 20 минути след инцидента са били изведени аварийно от служители на Служба “Пожарна безопасност и защита на населението” и от представители на поддържащата фирма. Двама са били прегледани в Пирогов, а останалите трима – във ВМА.

След първоначалния оглед от органите на реда, екипът на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е допуснат до съоръжението. По първоначални данни на инспекторите кабината е видимо изкривена и е с отворени врати. Асансьорът е нов, хидравличен, произведен в България през 2008 г. и е въведен в експлоатация през 2011 г. Всички прегледи са извършвани в срок, като последният технически преглед е бил на 17 май 2016 г. от надзорната фирма “Естима – КМ” ООД. Функционалната проверка е правена на 17 септември 2016 г., а на 25 септември 2016 г. е извършен редовен месечен функционален преглед от “Профи сървиз” ЕООД.

“Специфичният начин на скъсване на носещата планка не е позволил задействането на системата за аварийно спиране. Предстои възлагане на обстойна техническа експертиза, включително на характеристиките на метала, както и на връзките на планката с хидравличния цилиндър и кабината. След изготвянето на тази експертиза ще има окончателна позиция за причините, довели до инцидента”, каза председателят на ДАМТН Александър Манолев.

Очаква се резултатите от експертизата да са ясни в рамките на месец.

Share this post