Стартира масирана проверка в цялата страна по кампания “Безопасна Коледа” 2016

В първия ден на кампанията “Безопасна Коледа” Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), съвместно с Комисията за защита на потребителите (КЗП) извърши проверки на големите търговски обекти в София, Пловдив и Варна с цел гарантиране безопасността на потребителите преди празниците.

Проверката обхвана играчки, светлинни гирлянди, пиротехнически изделия, продукти за отглеждане на деца, сувенири, твърдения и практики, касаещи намаления и промоции в магазините, в които са съсредоточени големи потребителски потоци.
Инспекторите проверяваха за наличие на маркировка за съответствие, инструкция за употреба, формални и видими несъответствия при играчките; обявените технически параметри, свързани с безопасната употреба на светлинните гирлянди; инструкции за безопасна употреба, наличието на задължителни маркировки за съответствие и специфични предупредителни текстове, свързани с безопасността.

Председателят на ДАМТН Александър Манолев апелира към потребителите “да внимават и да не купуват продукти от съмнителни търговци, които не издават касови бележки”. Той препоръча “пиротехниката задължително да се купува от специализирани магазини, да се търси упътване на български и да се спазват указанията за употреба”. По отношение на играчките “от първостепенно значение са наличието на СЕ маркировка, инструкции за безопасност на български език и спазването на указанията за работа с тях”.

Той коментира данните от последните пет години: “Статистиката показва, че несъответствията на продуктите намаляват значително, като при пиротехническите изделия е от 70 % през 2011 г. до близо 7% през 2015 г. При другите продукти, които проверяваме, също намалява и от 45% несъответствие преди 5 г. миналата година достига до 20%. Това се дължи и на стриктния контрол. Най-честите нарушения са неизяснен производител или неизписването на данните му, липса на СЕ маркировка, липса на инструкции за безопасност на български език, а при пиротехниката са налице и видими несъответствия. При тези продукти са и най-големите рискове за потребителите”. Манолев беше категоричен, че “при установяване на опасни продукти, цялата партида се спира от продажба до привеждане в съответствие (ако това е възможно), а глобите стартират от 250 лв. и, в зависимост от нарушението, достигат до 1 000 лв.

В трите града ДАМТН провери 155 продукта в 40 търговски обекта. Нарушения са открити при 46 продукта, при които липсват инструкция за употреба на български език и данни на производител. При 40 проверени играчки са открити 26 несъответствия. При електро продуктите – 11 несъответствия при 43 проверени, а от 50 пиротехнически изделия, 9 не отговарят на изискванията за безопасност.

Липсата на цени и информация за процентното съдържание на текстилните влакна на продуктите, както и на данни за вносител и производител са нарушенията, констатираха днес от КЗП. Проверката в столичен обект установи, че текстилните продукти от внос се продават без етикети с информация за съществените им характеристики, като например материалите, от които са изработени. В магазин в Пловдив пък, инспекторите са констатирали, че на около 15% от артикулите липсват цени. Друго нарушение – липсата на данни за вносител или производител, е засечено във Варна. При осъществените днес проверки не са възникнали съмнения за опасност на стоките, които са от компетенциите на Комисията за защита на потребителите.

Share this post