Третокласници от Пловдив и Велико Търново се запознаха с условията за асансьорна безопасност

По инициатива на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, съвместно с Фондация „Асансьорна безопасност“ и областните управители Здравко Димитров и проф. д-р Любомира Попова, в градовете Пловдив и Велико Търново бяха организирани открити уроци по асансьорна безопасност.

Третокласниците от пловдивското училище СУ „Братя Миладинови“ научиха основните правила за безопасно използване на асансьори, ескалатори и подвижни пътеки от председателя на ДАМТН Петър Горновски, главния секретар на агенцията Валентин Чиликов, председателя на ФАБ Емануела Фролошка и областния управител Здравко Димитров. Те получиха и богато илюстровани информационни материали, в които на достъпен език са обяснени всички изисквания и правила, за безопасното използване на тези съоръжения.

Във Велико Търново десетки ученици от началните класове на СУ „Емилиян Станев“ присъстваха на открития урок, който изнесоха експертите от ДАМТН и Фондация „Асансьорна безопасност“. Имаше множество въпроси от малчуганите, а всеки от тях получи и от отпечатаните книжки за разясняване на коментираните теми по време на урока. В дискусиите във Велико Търново се включиха и зам.-председателят на ДАМТН Валтер Василев, главният директор на ГД „Инспекция за държавен технически надзор“ Нели Карипова, областният управител проф. д-р Любомира Попова и Ивана Попова, член на УС на ФАБ.

Събитията са част от първата в страната обучителна програма по проект „Вертикално познание“ на фондация „Асансьорна безопасност“, който се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, официално подкрепена  от ДАМТН, като част от меморандума за сътрудничество  между агенцията и неправителствената организация, и в партньорство с район „Подуяне“, район „Люлин“ и 35 СУ „Добри Войников“. В нейния ход експерти от държавната агенция участват в организирани от фондацията и СО срещи с деца от детски градини и училища в София, по време на които разясняват, на достъпен език, както и чрез множество близки до децата похвати, правила за безопасно ползване на съоръженията.

С цел достигане до повече деца, съвместно с областните администрации по места, ДАМТН и ФАБ са организират подобни открити уроци и в други областни градове.

Share this post