Ученици от столичното 125-о училище се запознаха с правилата за безопасност, когато ползват асансьори и ескалатори

Повече от 100 деца от столичното 125 СУ “Боян Пенев” се запознаха с основните правила за безопасност при използването на асансьори, ескалатори и подвижни пътеки. Събитието бе открито от председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски и председателят на Фондация „Асансьорна безопасност“ Емануела Фролошка. Инициативата е част от проект по програма Европа на Столична община и ФАБ, и се реализира с подкрепата на ДАМТН.

„Основната цел е да обясним на разбираем език за децата за какво да внимават когато ползват тези съоръжения и да ги научим да са едновременно отговорни и внимателни“, коментира Петър Горновски пред журналисти. Той допълни, че в големите градове 90% от децата използват асансьори ежедневно, често без придружител. „След 7 годишна възраст децата могат да се возят сами, но за съжаление се оказва, че те често не знаят как трябва да постъпят, ако съоръжението аварира. Много са и случаите, при които децата, водени от любопитство, могат да застрашат себе си и приятелите си. Затова искаме да им обясним устройството на асансьора и те да знаят, че това е не само удобно средство за придвижване, но и сложна машина, която може да носи потенциален риск“, допълни председателят на ДАМТН.

„Създадохме една достъпна и надявам се забавна програма за обучение, която още от ранна възраст да разкаже на децата, че асансьорите, ескалаторите и подвижните пътеки не са даденост. Това са съоръжения, към които трябва да имаме определена грамотност и за които трябва да обърнем специално внимание на нашите деца“, подчерта Емануела Фролошка.

Събитието е част от първата по рода си в страната обучителна програма по проект „Вертикално познание“ на фондация „Асансьорна безопасност“, който се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, официално подкрепена  от ДАМТН, като част от меморандума за сътрудничество между агенцията и неправителствената организация, и в партньорство с район „Подуяне“, район „Люлин“ и 35 СУ „Добри Войников“. В нейния ход експерти от държавната агенция ще участват в организирани от фондацията и СО срещи с деца от детски градини и училища, по време на които ще бъдат разяснявани, на достъпен език, както и чрез множество близки до децата похвати, правила за безопасно ползване на съоръженията. Като част от проекта  са подготвени богато илюстровани информационни материали, чийто печатен вариант достига до учениците благодарение на подкрепата на ДАМТН. Следващите подобни събития ще се проведат на 20 септември в градовете Велико Търново и Пловдив и са организира съвместно с областните управители на двата региона.

Share this post