Проведе се национална научно-практическа конференция „Измерванията в подкрепа на глобалната хранителна система“ по повод Световния ден на метрологията – 20 май

  На  19 май по повод Световния ден на метрологията се проведе XVIII Национална научно-практическа конференция на тема „Измерванията в подкрепа на глобалната хранителна система“. Събитието бе организирано от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Български институт по метрология и от Съюза на метролозите в България.

„В близко бъдеще демографската и кадрова криза в България ще поставят под въпрос изпълнението на редица важни дейности за нашата страна“. С тези думи председателят на ДАМТН инж. Симеонов се обърна към участниците и гостите на конференцията. Той призова да бъдат използвани всички възможности за популяризиране на тази изключително важна професия. „Липсата на метролози и подготвени специалисти би довело до невъзможност за изпълнение на процеси от здравеопазване до авиация, космонавтика и всички компоненти на леката и тежка промишленост“, каза още инж. Симеонов.

Значимостта на работата на българските метролози е още по-видима сега, когато държавата следва категоричната политика за овладяване на цените, чрез по-добра информираност и по-строг контрол. Това каза заместник-министърът на икономиката и индустрията Янко Топалов, който беше специален гост по време на откриването на конференцията. Той увери организаторите, участниците и гостите на събитието, че както досега Министерството на икономиката и индустрията ще бъде активен партньор и винаги ще имат институционалната подкрепа в справянето със съществуващите предизвикателства.

В събитието участваха Георги Милушев, председател на Съюза на метролозите в България, Златко Халваджиев, главен секретар на Българския институт по метрология, Иван Ганчев, заместник-председател на ДАМТН и др.

Световният ден на метрологията – 20 май отбелязва годишнината от подписването на Конвенцията за метъра през 1875 г. Този договор формира основата на международната измервателна система, която от своя страна е в основата на научните открития и иновациите, промишленото производство и международната търговия, както и подобряването на качеството на живот и опазването на глобалната околна среда.

Share this post