ДАМТН се самосезира и направи проверка за злополука с асансьор в гр. София

След излъчен репортаж по Нова телевизия за злополука с асансьор в гр. София, ж.к. „Левски Г“, бл. 34, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) се самосезира и служители на Главна дирекция „Инспекция за държавен технически надзор“ (ГДИДТН) извършиха проверка по случая, станал на 09.12.2022 г., около 18 ч.

ДАМТН изиска писмени обяснения от управителя на етажната собственост и от поддържащата фирма „ЛИФТ БО АЛ“ ООД.

От тях се установява, че в резултат на прекъсване на електрозахранването, асансьорът спира. В него са пътували мъж с дете. По първоначална информация, инцидентът е настъпил вследствие на опита на мъжа да се самоевакуира.

Поддържащата фирма не е била уведомена за станалия инцидент. Не е регистрирано повикване през аварийното алармено устройство.

Извършен е технически преглед на асансьора и е установено, че той е годен за безопасна експлоатация. Проверката е установила, че спирането на асансьора е в резултат на прекъсване на електрозахранването.

ДАМТН отново призовава гражданите при засядане на асансьор да не правят опити сами да излязат, а да използват монтираното алармено устройство. Неговото предназначение е именно да подаде веднага сигнал към поддържаща фирма, която максимално бързо да реагира и да окаже помощ. Алармените устройства работят и при преустановено електрозахранване.

 

 

 

Share this post