Ловеч е една от областите с най-малко проблемни язовири

Ловеч е една от областите, в която инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор са регистрирали най-малко нарушения при проверките през последните две години. Това стана ясно по време на среща между председателя на ДАМТН Петър Горновски, главния секретар на агенцията Валентин Чиликов и областния управител Георги Терзийски.

На територията на областта има 74 язовирa, като при проверките са съставени 44 предписания за отстраняване на несъответствия. „Повечето констатирани проблеми не са пряко свързани със сигурността, но все пак е важно да се предприемат навременни действия и затова инициираме тази среща“, подчерта Петър Горновски. По думите му двете институции си партнират много добре като бе даден пример, че близо половината от всички инспекции на водоемите в региона се правят съвместно. „Надявам се да продължим да работим в същата координация и заедно да засилим вниманието на собствениците към язовирите, за да предприемат нужните мерки за гарантиране на тяхната безопасна експлоатация“, допълни председателят на ДАМТН.

По време на срещата бе обсъден проблема и с язовирите с неизяснена собственост. На територията на област Ловеч има един подобен обект, но областната администрация е предприела всички стъпки и в момента тече процедура по актуване на съоръжението като публична общинска собственост.

Share this post